سفارش تبلیغ
صبا ویژن

یادداشتهای روزانه رضا سروری
لینک دوستان
گزارش فارس درباره تحولات اخیر پرونده سوریه
اعراب و ترکیه چگونه از برکناری «اسد» به پذیرش مشروعیت او رسیدند

خبرگزاری فارس: به نظر می‌رسد پس از نزدیک به یک سال کشمکش سیاسی، نظامی و امنیتی در منطقه بر سر بحران سوریه طرف های عربی و غربی درگیر در این در حال پذیرفتن واقعیت درباره آنچه که در سوریه در حال اتفاق افتادن است، هستند.

خبرگزاری فارس: اعراب و ترکیه چگونه از برکناری «اسد» به پذیرش مشروعیت او رسیدند

 به گزارش فارس، به نظر می‌رسد پس از نزدیک به یک سال کشمکش سیاسی، نظامی و امنیتی در منطقه بر سر بحران سوریه طرف‌های عربی و غربی درگیر  در حال پذیرفتن واقعیت درباره آنچه که در سوریه در حال اتفاق افتادن است، هستند.

بحرانی که برخی از کشورهای منطقه آن را انقلابی مردمی برای آزادی معرفی می کردند، اما با آشکار شدن حمایت همه جانبه مردم سوریه از حکومت این کشور و شخص بشار اسد با حمایت از گروه های مسلح با ایدئولوژی نزدیک به القاعده و فتوای علمای تندروی وهابی، آن را به جنگی مسلحانه تبدیل کردند.

حال همین کشورها با شکست گروه های مسلح و پاکسازی شهرها مرزی سوریه همچون ادلب، حمص، دیر الزور و درعا چاره ای جز پذیرفتن مشروعیت حکومت سوریه و شخص اسد ندارند.

آغاز "موج بیداری اسلامی" نقطه شروع فتنه عربی-غربی در سوریه

بررسی یک سال گذشته تحولات سوریه سیری از حوادث و اتفاقات را نشان می دهد که به خوبی می توان نقش آمریکا و کشورهای غربی و برخی کشورهای منطقه که در زمین آن ها بازی می کردند، را در پشت آن دید.

موج وسیع بیداری اسلامی که سرنگونی دیکتاتورهای عربی را یکی پس از دیگری برای مردم کشورهای منطقه به ارمغان آورده بود، توازن منطقه ای را چنان به نفع محور مقاومت بر ضد اسراییل تغییر داد که غرب را نیازمند یک تغییر ژئوپلتیک به نفع خود در منطقه به خصوص شکستن محور مقاومت که از تهران آغاز و به بیروت ختم می شد، کرد.

در این میان برخی زمینه های قبلی در سوریه به خصوص اختلافات قبیله ای و مذهبی در این کشور سبب شد تا سوریه هدفی مناسب برای بازگرداندن توازن منطقه ای به نفع غرب درمنطقه مشخص شود.

مدل لیبی برای سوریه هم باید تکرار شود

شاید مهم ترین نشانه واضح دخالت گسترده های عوامل خارجی در وقایع سوریه که از همان ابتدا مشخص شد، فعالیت گروه های مسلح به موازات برخی از اعترضات خیابانی بود.

در کنار این استقرار شورای ملی سوریه به رهبری برهان غلیون در استانبول ترکیه و روابط بسیار نزدیک آن با کشورهای خارجی نشان از عدم استقلال این تشکل در حمایت از مطالبات ملت سوریه داشت.

گروهک های مسلح  به سرعت در مناطق و شهرهای مرزی این کشور به خصوص ادلب و درعا حمله به مقرهای نظامی و دفاتر دولتی را آغاز کرده و خواستار خود مختاری مناطقی شدند، که به زور اسلحه به تصرف آنان درآمده بود.

تقاضایی که به وضوح می شد، تلاش برای اجرای مدل لیبی در سوریه و زمینه سازی برای دخالت نظامی خارجی در این کشور را دید.

حمایت مردمی در سوریه از اصلاحات بشار اسد

گرچه به نظر می آمد که روند حوادث در سوریه به ضرر محور مقاومت در حال جاری شدن است اما تقدیر سرنوشت دیگری برای این کشور رقم زد.

با روشن شدن ماهیت گروهای مسلح و به بن بست رسیدن گروه های معارض خارج نشین در ترکیه عملا معارضین دولت سوریه پشتیبانی مردمی را از دست دادند.

اقلیت های سوریه به خصوص مسیحیان و علویان ترکیه و همچنین گروه های مختلف سنی که معارضان به دلیل ماهیت دینی بر حمایت خود از آنان تاکید می کردند، عملا با عدم حضور در جریان سیاسی معارضان و حمایت از اصلاحات بشار اسد عملا نشان دادند که مردم سوریه به هیچ عنوان خواستار راهکار براندازانه و یا نظامی در مقابل دولت سوریه نیستند واز اصلاحات اسد در این کشور حمایت می کنند.

کشورهای مستقل نیز بر حمایت از دولت سوریه و عدم دخالت خارجی در این کشور تاکید کردند. رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در سخنان خود در سالگرد رحلت امام خمینی (ره) آشکارا بر حمایت ایران بر حرکت مردمی که ماهیت آمریکایی نداشته باشد، تاکید کردند.

وزاری خارجه چین و روسیه نیز خواستار طی شدن مسیر اصلاحات در سوریه و عدم دخالت خارجی در این کشور شدند.

"فتنه و فتنه" تا برکناری اسد

در مقابل چنین وضعیتی محور عربی-غربی ضد اسد، تنها به گسترش اقدامات خود ضد سوریه و بی توجهی به نظرصریح مردم این کشور پرداختند.

ایجاد یک اتاق جنگ در کشور قطر با مشارکت سرویس‌های اطلاعاتی فرانسه، اسرائیل و آمریکا و ترکیه حمایت همه جانبه از طریق واسطه های مختلف در لبنان، عراق و اردن از گروهک های مسلح که حالا در قالب ارتش آزاد سوریه یکپارچه شده بودند، تنها بخشی از این اقدامات بود.

درکنار این اتحادیه عرب با نفوذ عربستان و قطر روابط  خود را با سوریه معلق کرد و حتی به گزارش ناظران حقوق بشر این اتحادیه نیز توجهی نکرد.

کشورهای عربی در ملاقات های خود با گروهک های مسلح تنها بر برکناری اسد به عنوان تنها راه ایجاد آرامش در سوریه تاکید می‌کردند و کشورهای غربی نیز قطعنامه‌ای را در شورای امنیت که عملا زمینه ساز دخالت نظامی ناتو در این را فراهم می کرد، مطرح کرده بودند.

"اردوغان" فریب غرب را می‌خورد

در این میان نقش ترکیه در حوادث سوریه شاخص تر از سایر کشورهای عربی و غربی بود. دولت ترکیه  که در ابتدا با ژست حمایت از حقوق معترضان در سوریه اردوگاه هایی را در مناطق مرزی با این کشور برپا کرد، اما به تدریج جنبه های دیگری از دخالت این کشور در حوادث فوق آشکار شد.

اردوگاه های پناهندگان که عملا با توخالی درآمدن ادعای فرار یک میلیون مهاجر به خاک این کشور خالی مانده بود، عملا به اردوگاه هایی برای گروه تروریستی ارتش آزاد سوریه درآمد.

اغلب گزارش های خبری از تحرک معارضان مسلح سوری درخاک ترکیه و حمایت سازمان اطلاعاتی این کشور موسوم به "میت" از ترریست های سلفی خبر می داد و البته ترکیه نیز از دولت سوریه به دلیل مقابله با این گروهک ها انتقاد می کرد.

جالب اینجا بود که کار به آنجا کشید که برخی از رسانه های غربی از احتمال حمله نظامی ترکیه به سوریه و ایجاد یک دالان امن در خاک این کشور برای حمایت از معارضان سوری خبر دادند.

گرچه بعدها مقامات ترکیه این گزارش ها را تکذیب کردند، اما خبرهای این چنینی عمق دخالت این کشور در مسائل سوریه خبر می داد.

ورق به نفع سوریه  برمی‌گردد

اما در آن سوی میدان اوضاع آرام آرام تغییر می‌کرد. قطعنامه پیشنهادی غرب برای زمینه سازی دخالت نظامی در ترکیه از سوی چین و روسه وتو شد و ناو های روسی برای ناکام گذاشتن طرح انگلیس برای کمک رسانی دریایی به معارضان سوری در سواحل سوریه مستقر شدند.

با حمایت همه جانیه چین، روسیه و ایران ارتش سوریه بر مقابله با معارضان مسلح سوری افزود و با تصرف بابا عمر که عملا به دژ نظامی معارضان سوریه تبدیل شده بود، آنان را از مهم ترین پایگاه شهری خود محروم کرد.

دستگیری ده ها نظامی خارجی از جمله دوازده کماندوی فرانسوی و مامورانی از کشورهای عربستان، قطر وترکیه و کشف تونل هایی به طول چندین کیلومتر از لبنان به این شهر عملا رازهای هولناکی را افشا کرد.

این شکست منجر به سلسله شکست های دیگر معارضان مسلح سوری در درعا، دیرالزور، ادلب شد و عملا تنها فعالیت آنان را به حملات ایذایی تروریستی همچون بمب گذاری انتحاری محدود کرد.

اعراب مشروعیت اسد و اصلاحات وی را می‌پذیرند

این تحولات عملا موجب شد تا بازی در صحنه بین الملل نیز به نفع سوریه رقم بخورد.

غرب که تا کنون خواستار برکناری اسد بود، مجبور شد به قطعنامه ای غیرالزام آور و به شدت ملایم در مورد سوریه تن بدهد که شرط برکناری اسد برای آغاز گفت‌وگو ها عملا در آن حذف شد.

کشورهای عربی هم در اجلاس اتحادیه عرب عملا با تاکید بر اجرای طرح عنان از شرایط قبلی خود برای برکناری اسد عقب نشنی کرده اند و اصلاحات اسد در سوریه را پذیرفته اند.

در مقابل بشار اسد با حمایت از طرح عنان عملا توپ را به زمین معارضان سوری انداخته است و حالا آنان باید درمورد آینده خود در نظام سیاسی سوریه تصمیم بگیرند.

اشاره ظریف رهبر انقلاب به اردوغان

به طور حتم ماجرای سوریه در حال وارد شدن به دوران آرامش خود است و در این بین روسیاهی برای کسانی باقیمانده است که با حمایت از گروهک مسلح دستشان به خون مردم سوریه آلوده است و اسیر طرح های آمریکا در منطقه شده اند.

نکته ای که به وضوح در سخنان رهبر انقلاب در دیدار روز گذشته با نخست وزیر ترکیه در مورد مخالفت ایران با هر طرحی درباره سوریه که آمریکا مبدع آن باشد، به چشم می خورد.

حالا باید دید که آیا کشورهای منطقه بازهم از این وقایع درس خواهند گرفت یا نه؟


[ جمعه 91/1/11 ] [ 8:41 عصر ] [ رضا سروری ]
.: Weblog Themes By WeblogSkin :.
درباره وبلاگ
امکانات وب
ایران رمان